Het museumproject zal plaatsvinden in ‘Het Stadsmus’ in Hasselt dus hij begon dan ook met een toelichting van dit museum. Hij vertelde een beetje over het museum zelf (het gebouw) en hun vaste collectie. Ook wees hij erop dat we confrontaties binnen onszelf kunnen ontdekken, dat het niet enkel de meest voor de hand liggende confrontatie moeten zijn.
Om tot een goed eindproduct te komen heb je uiteraard eerst een grondig onderzoek nodig. Hij startte na zijn inleiding dan ook met het vertellen hoe hij bij zijn eigen werk tot een eindproduct komt. Hij vertelde over een project waar hij momenteel mee bezig is, genaamd ‘De Brug’. Dit project vindt plaats in de hal van een hotel in Gent. Hij legde de nadruk vooral op het denkproces en het ontwerpproces om ons duidelijk te maken dat zelfs een gekend kunstenaar dit deel van het proces nooit overslaat.
Hij vertelde dat het werk voor hem alleen op een gegeven moment te veel werd dus daarom heeft hij ‘Atelier Broucke’ opgericht. Hier werken meerdere mensen om het werk voor hem wat te verlichten. Atelier Broucke werkt momenteel aan project ‘De Brug’ en dus niet Koen Broucke alleen.
Ook vertelde hij over een fictief persoon die hij persoonlijk verzonnen had namelijk: ‘Achille Kerkhaven’. Deze persoon komt uit Kontich en heeft zelfs een facebookprofiel! Op deze pagina wordt beschreven hoe Lourdes een belangrijke rol in Achilles leven speelt (Mariagrotten) en dat duidt op een erg goede uitwerking van Broucke ’s idee. Achille maakt perfecte kopieën van de Mariagrotten uit Lourdes maar deze zijn tegenwoordig niet erg populair meer bij het grote publiek. Broucke toont hiermee dus aan hoe belangrijk een concept kan zijn.
Tot slot vertelde Koen Broucke dat hij momenteel exposeert in het cultureel centrum van Hasselt. Deze expo heet ‘In Residence’. Hij heeft hier niet echt veel over verteld maar dat vind ik persoonlijk ook niet nodig want het is beter dat we met eigen ogen gaan kijken naar zijn werk.
Ik was persoonlijk al fan van Broucke want zijn stijl spreekt me erg aan. Ondanks dat ik deze lezing af en toe een beetje aan de saaie kant vond, is het wel een hele eer dat een kunstenaar van dit niveau tijd wil maken om ons te begeleiden bij dit project! Ik heb al enkele ideeën gekregen voor mij eigen uitwerking dankzij zijn gedetailleerde beschrijving van enkele van zijn ontwerpprocessen.
Ik zou persoonlijk willen verder gaan op het concept van een fictief persoon en dan de confrontatie aangaan tussen die fictieve persoon en mezelf bijvoorbeeld. Dat die fictieve persoon dan een andere kant van mezelf belicht die ik in het dagelijkse leven niet durf zijn.