dinsdag 18 oktober 2011

Lezing van kunstenaar Koen Broucke op de PHL!

Op vrijdag 14 oktober kwam kunstenaar Koen Broucke bij ons op de PHL een lezing geven betreffende het nieuwe museumproject dat rond ‘confrontaties’ zal draaien. Hij zal ons hierin op weg helpen en gaandeweg begeleiden en bijsturen. Deze lezing was de eerste stap in dit proces.
Het museumproject zal plaatsvinden in ‘Het Stadsmus’ in Hasselt dus hij begon dan ook met een toelichting van dit museum. Hij vertelde een beetje over het museum zelf (het gebouw) en hun vaste collectie. Ook wees hij erop dat we confrontaties binnen onszelf kunnen ontdekken, dat het niet enkel de meest voor de hand liggende confrontatie moeten zijn.

Om tot een goed eindproduct te komen heb je uiteraard eerst een grondig onderzoek nodig. Hij startte na zijn inleiding dan ook met het vertellen hoe hij bij zijn eigen werk tot een eindproduct komt. Hij vertelde over een project waar hij momenteel mee bezig is, genaamd ‘De Brug’. Dit project vindt plaats in de hal van een hotel in Gent. Hij legde de nadruk vooral op het denkproces en het ontwerpproces om ons duidelijk te maken dat zelfs een gekend kunstenaar dit deel van het proces nooit overslaat.

Hij vertelde dat het werk voor hem alleen op een gegeven moment te veel werd dus daarom heeft hij ‘Atelier Broucke’ opgericht. Hier werken meerdere mensen om het werk voor hem wat te verlichten. Atelier Broucke werkt momenteel aan project ‘De Brug’ en dus niet Koen Broucke alleen.

 Hierna toonde hij ook nog enkele andere werken van hem waaronder een project over een ‘achtergestelde’ sociale buurt in Gent die ‘Moscou’ heet. Wat hij deed was, met de mensen uit die sociale wijk braambessen en netels gaan plukken zodat er een band ontstond tussen hen. Van deze braambessen werd dan sap gemaakt en van de netels werd soep gekookt. Iedereen uit de wijk kon dan gezellig samen braambessensap en netelsoep drinken. Dit had ook tot doel om de band tussen de gezinnen sterker de maken. Hier zie ik persoonlijk al een confrontatie tussen enerzijds de kunstenaars en zijn ‘project’ en anderzijds de confrontatie tussen de mensen die deelnemen zelf.

Ook vertelde hij over een fictief persoon die hij persoonlijk verzonnen had namelijk: ‘Achille Kerkhaven’. Deze persoon komt uit Kontich en heeft zelfs een facebookprofiel! Op deze pagina wordt beschreven hoe Lourdes een belangrijke rol in Achilles leven speelt (Mariagrotten) en dat duidt op een erg goede uitwerking van Broucke ’s idee. Achille maakt perfecte kopieën van de Mariagrotten uit Lourdes maar deze zijn tegenwoordig niet erg populair meer bij het grote publiek. Broucke toont hiermee dus aan hoe belangrijk een concept kan zijn.

Tot slot vertelde Koen Broucke dat hij momenteel exposeert in het cultureel centrum van Hasselt. Deze expo heet ‘In Residence’. Hij heeft hier niet echt veel over verteld maar dat vind ik persoonlijk ook niet nodig want het is beter dat we met eigen ogen gaan kijken naar zijn werk.

Ik was persoonlijk al fan van Broucke want zijn stijl spreekt me erg aan. Ondanks dat ik deze lezing af en toe een beetje aan de saaie kant vond, is het wel een hele eer dat een kunstenaar van dit niveau tijd wil maken om ons te begeleiden bij dit project! Ik heb al enkele ideeën gekregen voor mij eigen uitwerking dankzij zijn gedetailleerde beschrijving van enkele van zijn ontwerpprocessen.

Ik zou persoonlijk willen verder gaan op het concept van een fictief persoon en dan de confrontatie aangaan tussen die fictieve persoon en mezelf bijvoorbeeld. Dat die fictieve persoon dan een andere kant van mezelf belicht die ik in het dagelijkse leven niet durf zijn.

donderdag 13 oktober 2011

Lerarenrondleiding in Z33

Woensdag 12 oktober 2011 konden we deelnemen aan een rondleiding in Z33 die speciaal werd georganiseerd voor leerkrachten en toekomstige leerkrachten en was volledig kostenloos. Deze rondleiding draaide rond de nieuwe tentoonstelling die 'Architecture of Fear' heet.

Deze expo is ontstaan uit het onveiligheidsgevoel van de maatschappij. Eerder heeft Z33 al tentoonstellingen georganiseerd in diezelfde lijn (namelijk 'Alter Nature') maar deze  is echt het hoogtepunt binnen dit thema. Mensen worden tegenwoordig opgejut via de media en worden gewaarschuwd om voorzichtig te zijn want er dreigen bijvoorbeeld terroristische aanslagen, ziektes,... De werken in deze tentoonstelling belichten de verschillende soorten van angst die er heersen in het dagdagelijkse leven.

Dit wordt in beeld gebracht op zowel een artistieke manier, als op een wetenschappelijke manier.
De tentoonstelling bestaat namelijk uit verschillende soorten werken: film, foto, grafieken,...

Bij de wetenschappelijke benadering laten een aantal beeldende gafieken zien hoe bang we voor iets zijn (bijvoorbeeld voor terrorisme, om kanker te krijgen,...) en hoe groot de kans is dat we EFFECTIEF te maken krijgen met deze angst. Je kan dan duidelijk zien dat de dingen waar we meer kans op hebben (zoals sterven aan de gevolgen van de klimaatopwarming) we minder schrik voor hebben dan bijvoorbeeld een crash met een vliegtuig.

De beeldende kant van de tentoonstelling bracht de angst dan weer wat artistieker in beeld door scènes van een film na te bootsen in maquettes,...

Ik vond het een interessante rondleiding omdat dit thema mij erg aanspreekt. Het is een actueel thema dat vaak toch taboe blijft. Ik had hoge verwachtingen omdat ik vorig werk van de kunstenaars kende en die verwachtigen zijn ruimschoots ingewilligd. Aan de andere kant wist ik ook niet goed wat ik kon verwachten en vroeg ik mij af HOE ze dit in beeld hadden gebracht.

Ik vind dan ook dat dit zeer goed is gebeurd. De verschillende benaderingen (zowel wetenschappelijk als beeldend) vond ik goed gekozen. De tentoonstelling doet je echt beseffen dat we beter voor andere dingen schrik zouden hebben dan de zaken waar we effectief angstig voor zijn.

Als ik al een leerkracht was, zou ik zeker met mijn leerlingen deze tentoonstelling gaan bezoeken. Het wordt dringend tijd dat jongeren wakker worden geschud en gaan beseffen waar aan gewerkt moet worden. Angstig zijn is 1 ding maar er ook effectief iets aan proberen te doen, is een andere zaak.

Ik zal ook nog wat beeldmateriaal toevoegen.

dinsdag 11 oktober 2011

Leerkrachtennamiddag in Z33!

Op woensdagmiddag, 12 oktober is er een lerarenrondleiding in Z33. Hier loopt een tentoonstelling met de naam 'Architecture of Fear'. Ik heb wat informatie opgezocht over de tentoonstelling en ben tot de ontdekking gekomen dat deze over de angst in de maatschappij gaat. Over de opgeblazen berichten in de media en hoe die invloed hebben op ons algemeen veiligheidsgevoel. Ik heb ook met enkele medestudenten al besproken wat de tentoonstelling zou kunnen inhouden.

Ik vind dit persoonlijk wel een zeer interessant thema omdat dit zeer actueel is maar tegelijkertijd ook taboe. Mensen hebben vaak moeite om te praten over hun angsten, schamen zich vaak om toe te geven dat ze schrik hebben of ergens bang voor zijn.

Mijn verwachtingen hieromtrent zijn hoog. Ik verwacht dat ik, aan de hand van deze tentoonstelling, er achter kan komen hoe het zit met ons veiligheidsgevoel en hoe wij ons laten beïnvloeden door op sensatie beluste berichten die via verschillende media de wereld in worden gestuurd.

Ik verwacht misschien ergens ook om iets te leren over mijn eigen gevoel van veiligheid. Dat ik mij ga herkennen in de situaties die geschetst worden.

Ik heb ook al eens gekeken van welke kunstenaars er werken tentoongesteld worden en ik verwacht toch wel kunst met een grote K. Tussen de kunstenaars zitten toch niet de minste! Als je eerdere projecten bekijkt van bijvoorbeeld Kin-Wah Tsang (die toch wel al over heel de wereld heeft tentoongesteld) liggen de verwachtingen wel hoog.

Ik kijk echt uit naar morgen middag en ik hoop dat mijn verwachtingen ingewilligd worden.

dinsdag 4 oktober 2011

Erfgoed in het Stadsmus

Muur met bekende Hasselaren
Op maandag 3 oktober 2011 hebben we, naar aanleiding van het museumwerk, het Stadsmus in Hasselt bezocht. Dit museum draait rond de geschiedenis van de stad Hasselt. In dit museum gaat de tentoonstelling van de leerlingen PO van de PHL en de KLIM door. Het thema van dit jaar gaat over 'confrontaties'.We zijn in het museum op verkenning gegaan naar geschikte locaties en naar geschikte verbanden om een werk te ontwikkelen. Dankzij de ruime erfgoedcollectie van het Stadsmus heb ik al enkele ideeën klaar. Het museum biedt een hele reeks thema's aan zoals: Hasselt werkt, Hasselt feest, Hasselt gelooft,... Hierdoor zijn er vele soorten confrontaties mogelijk.

Zaal: 'Hasselt verdedigt'
Ik vind dit persoonlijk een heel tof museum. Je kan hier echt dingen ontdekken die je anders niet zou weten over de stad. Ook de collectie rond de religie in Hasselt vind ik heel interessant. Hasselt staat immers bekend voor zijn geloof (Virga Jesse). Al deze relikwieën geven een mooi beeld over hoe dit zich manifesteert door de eeuwen heen.




Ik zou dit museum zeker aanbevelen aan anderen omdat je zo meer te weten komt over de geschiedenis van de streek. Ook voor kinderen (aan de hand van 'het Stadsmussenkussen') is dit een zeer tof museum om te bezoeken. Kinderen kunnen het museum spelenderwijs, geheel op hun niveau ontdekken. Ook is het museum gratis dus er is absoluut geen excuus om hier niet aan erfgoededucatie te willen doen!

Foto's Contour Mechelen




Ik heb nog enkele foto's toegevoegd die ik tijdens de tour gemaakt heb. Ik heb de foto's van de werken die ik echt goed vond geupload.