Ik heb de graphic novel 'Maus' van Art Spiegelman gelezen. Het is een roman die over de Tweede Wereldoorlog verteld door middel van symboliek en illustraties met tekst. Oorspronkelijk werd het verhaal in twee delen uitgegeven maar ik heb een versie gevonden (in het Nederlands!) waar je het complete verhaal in één boek hebt. In 1992 won Art Spiegelman hiermee de Pulitzer-prijs Special Award (een prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs die op basis van kunst en letteren wordt uitgereikt). Het verhaal gaat eigenlijk over de vader van de auteur/illustrator. Hij was een Poolse Jood die moest zien te overleven ten tijde van de Holocaust. De symboliek in de graphic novel is echt verbluffend. De Joden worden voorgesteld als muizen, Duitsers als katten, Fransen als kikkers, Polen als varkens, Amerikanen als honden,...
Bovendien is de naam 'Maus' niet enkel verwijzend naar de muizen die de Joden voorstellen, maar is een 'Maus' ook nog eens een tank uit de Tweede Wereldoorlog. Op de afbeelding hier rechtsboven kan je goed zien hoe symbolisch Spiegelman vaak gewerkt heeft. Het wegje waarop ze lopen is min of meer in de vorm van een hakenkruis getekend. Hij gebruikt ook vaak echte namen in de novel.
Ik vond het erg speciaal om een oorlogsverhaal op deze manier te lezen. Ik had al veel van deze strip gehoord maar had nog nooit de moeite gedaan om hem effectief te lezen. Normaal gezien lees/kijk ik niet graag naar verhalen over oorlogen maar voor deze maakte ik graag een uitzondering. De strip is vaak hard maar zo is de oorlog nu eenmaal. Zeker voor de jaren '70 vind ik dit soort van verhalen erg vernieuwend. Ik vroeg mij direct af, als je deze strip zou maken in onze tijd, zou je ongetwijfeld van over heel de wereld commentaar krijgen (niet dat hij die toen niet gekregen had maar nu zouden er toch bepaalde mensen er erg aanstoot aan nemen) want onze generaties zijn veel onverdraagzamer dan de mensen in de jaren '70. Dit soort verhaal drukt je met de neus op de feiten en daar hou ik wel van.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten